Muhoksen

Seurakunta

Opettajan terveisiä Mugumun koulusta

Joulukuussa 2015                       Mugumu/Serengeti

Shalom Teille Muhoksen ystavat!

Paljon jouluisia terveisia taalta Serengetin Mugumusta, jossa on ollut melkoisen sateista jo marraskuun puolelta. Joka paikka on vihreena ja sen vihrean alla hyllyy liukas ja petollisen upottava mutavelli. Saa astella varovasti, ettei pyllahda luisua maahan.
Eilen meilla oli koulun lukuvuoden paattajaisjuhlat. Juhlista juteltiin pitkaan ja innokkaasti, silla olivathan ne myos monille viimeinen tilaisuus olla eskarilainen. Oli ilo taas huomata, etta tammikuussa alkaneet untuvikot ovat vuoden aikana kasvattaneet siivet, joiden avulla nyt jo voi pyrahdella. Ja 45 heista pyrahtaakin ensi tammikuun alussa ekaluokalle.
Jokainen oppilas sai todistusraportin menestymisestaan ja pienen lahjan. Parhaiten menestyneet saivat myos ’stipendin ’ ja isot taputukset. Tana vuonna halusimme palkita myos kauniskaytoksiset ja sosiaalisemmat mukulat. Myos siisteimmat saivat palkintonsa. Rohkaiseehan se toisia oppilaita myos siisteyteen ja puhtauteen.

Reippaasti he kaikki esiintyivat vierasjoukon edessa laulaen ja leikkien ja nayttaen osaamistaan. Ja Gervas-poika jopa muistellen mieleenjaaneinta kertomusta Raamatusta. Hanelle se oli Mooseksen johdolla tehty matka Egyptista Luvattuun maahan. Poika on tosi loistava kertoja, joka elaytyy koko kropallaan tarinointiin. Siina oli naurussa pitelemista, kun nuorimies oooooikein kovasti painotti Israelin kansan kokemaa kurjuutta ja pahoinpitelya orjatyossa. Toisen naurunpurskahduksen sai aikaan Johnson tehdessaan kunniaa ihan todella sotilaallisesti tullessaan hakemaan raporttia ja lahjaa. On meilla ihania lapsia.
Paljon ennen paattajaisia opiskelimme jalleen koko koulu ymparistooppia. Aiheena oli terveellinen ruoka. Kun teoriaosuus paattyi, aloimme harjoituksiin. Olin varannut antamallanne lahjalla amparillisen kuivakalaa ja siihen sopivia vihanneksia seka maissipuurojauhoja. Lapset osallistuivat kalojen perkaamiseen ja vihannesten valmisteluun ja myohemmin valitsimme heista kuusi kappaletta keittioon apulaisiksi. Kun kokkausvuoro loppui, he seisoivat koulun edessa haastateltavina ja vastasivat kyllin arvokkaasti ja kokeneesti kysymyksiimme. Sina perjantaipaiva ei ruokasalista kuulunut puheensorinaa. Jokainen mutusti ugalia (maissipuuroa) ja niita kuivakaloja (sardiinin sukulaisia)hyvin arvokkaasti. Olivathan he itse olleet osallisia lounaan laitossa. Kiitos teille.

Meilla taalla ei joulua juhlita kuten siella Rovaniemen Joulupukin luona. Jouluksi jokainen yrittaa saada uudet vaatteet paalle ja herkullisen pilauriisiaterian. Koulussa kylla keskustellaan joulusta ja Jeesuksen syntymasta. Kiitos Mauri Kunnaksen kirjan Joulupukki, joka auttaa vuosittain kertomaan suomalaisten eskarilaisten joulupuuhista. Ainakin Korjaamo-luokan pojat osaavat odottaa Joulupukin laskeutumista Sokoinen jalkapallokentalle.

Kiitos teille kaikille oikein paljon Rakkauden lahjoistanne naita Mugumun eskarilasia varten. Uskon Teidan kylvotyonne kantavan hedelmaa. Ainakin osaavat paikallisia munkkirinkiloita tehda ja tuntevat varmasti nain nolla-numeron ja O-vokaalin. Muistuttavathan ne munkkirinkilaa.

Rauhallista Joulua ja siunattua uutta vuotta 2016!
Kaikkien puolesta Teija Msita

Esikoulun oppilaat poseeravat